Nurgül Şahballı kimdir?

Nurgül Şahballı kimdir?

Türk Halk Müziği Sanatçısı Nurgül Şahballı'nın biyografisi

A+A-
 
Nurgül Şahballı, Türk Halk Müziği Sanatçısıdır. Aslen Kahramanmaraşlı olan sanatçı, 8 Nisan 1972 yılında Gaziantep'te 'te dünyaya geldi. İlkokulu Adana, orta ve lise öğrenimini Almanya'da tamamladı. Türk Halk Müziği'nin çınarlarından, Halk Ozanı, Aşık Hilmi Şahballı'nın en büyük kızıdır. Nurgül Şahballı, müzik hayatına 1990 yılında babası Hilmi Şahballı sayesinde başladı. Hilmi Şahballı'nın yurt içi ve yurt dışında katıldığı âşık atışmalarını, çocuk yaşından bu yana hiç kaçırmadı. Nurgül Şahballı, Türkiye'nin en büyük halk ozanlarıyla birlikte çalışma fırsatını buldu.
 
 
Aşık Reyhani,  Aşık Murat Çobanoğlu, Aşık Gül Ahmet Yiğit, Ali Kızıltuğ, Aşık Mahzuni Şerif,  Aşık İsmail Azer, Nuri Çırağı, Ozan Yusuf Polatoğlu, Aşık Şeref Taşlıova, Ozan Nihat, Aşık Orhan Üstündağ, Ozan Ahmet Baydaroğlu, Ozan Arif, Aşık Maksu Feryadi gibi Türkiye'nin en önemli halk ozanlarının ortamında büyüdü. Çocuk yaşta halk ozanlarından aldığı ilhamla türkülere gönül veren Nurgül Şahballı, ozanların mirasını geleceğe aktarma şiarı ile yoluna devam etmektedir.
 
Türk Sanat Müziğinin ilk özel konservatuarlarından, Boğaziçi Musiki Vakfı Kurucusu Şef Sözer Yaşmut'tan şan ve nota dersleri alan Nurgül Şahballı, ilk albümü Sevda Yası'nı 1992 yılında, Volkan Gibiyim adlı albümünü 1993 yılında çıkardı. 2005 yılında "Gülüver" adlı albüm çalışmalarına başladı. Türkiye'nin en büyük müzik üstadı düzenlemeci Mustafa Budan ile çalışan Nurgül Şahballı, babası Hilmi Şahballı ile birlikte Türkiye ve dünyanın çeşitli kentlerinde halk konserleri verdi.
 
Halen albüm ve konser çalışmalarını devam ettiren Nurgül Şahballı, 2016 yılında çalışmalarını "Görmezden Gelme" adlı albümünde topladı. Ardından 2018 yılında "Ela Gözlüm" adlı albümünü, 2020 yılında Bir De Nurgül'den Dinleyin adlı albümünü sevenleriyle buluşturdu. 2020 yılında kendi tarzının dışındaki ilk albümü olan Yanlış Adres ile sevenlerine "merhaba" diyen Nurgül Şahballı, albüm çalışmalarını devam ettirmektedir. Nurgül Şahballı, Kanal 6, Kanal Avrupa, Radyo Secen, Lider TV, Vatan TV, Kanal T, Akdeniz TV gibi televizyon kanallarında Babası Hilmi Şahballı ile birlikte Türkü Pınarı programlarının yapımcı ve sunuculuk yapmıştır. 
 
 
Sevda Yası - 1992
Volkan Gibiyim - 1993
Gülüver - 2005
Görmezden Gelme -201 6
Ela Gözlüm - 2018
Bir De Nurgül'den Dinleyin-2020
Yanlış Adres - 2020
Merhaba-2021
Senden Mi Benden Mi -2022 
Kime Güveneceksin - 2022
Türküler De Bir İz - 2022
Nalın Dilber - 2022 
Bir Demet Ankara - 2022
 
 
Türkü Pınarı ( Art Avrasya -2006)
Türkü Pınarı ( Akdeniz TV-2010)
Her Yol Hakka Gider (ART Akdeniz TV)
Türkü Pınarı (Vatan TV-2020)
Müzik Kervanı ( Lider TV-2020)
 
 
Müzik Kervanı (Radyo Secen-2020)
Türkü Kervanı (Lider TV ve Radyo-2020)
TRT Türkü  (2022 · Aşkı Saldık Gönüllere)
 
Karadeniz
Asker Türküsü
Dert Döktüm Bağlamaya
Halay
   
 

Bu haber toplam 2109 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.