Ukrayna Büyükelçisi Bodnar: Topraklarımızı alana kadar Avrupa'da normal hayat olmayacak

Ukrayna Büyükelçisi Bodnar: Topraklarımızı alana kadar Avrupa'da normal hayat olmayacak

UKRAYNA'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, "Bu savaş 2014'te başladı. Toprağımızı geri alana kadar sözleşme, anlaşma ile ilgili konuşmayacağız....

A+A-

UKRAYNA'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, "Bu savaş 2014'te başladı. Toprağımızı geri alana kadar sözleşme, anlaşma ile ilgili konuşmayacağız. Ukrayna, kendi topraklarını alana kadar Avrupa'da normal hayat olmayacak. İlk günden beri Türkiye, bizi destekliyor. Rusya, 2014'te yüzde 7 toprağımızı aldı" dedi.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar, Antalya Gazeteciler Cemiyeti'ni (AGC) ziyaret etti. Burada AGC Başkanı İdris Taş ile sohbet eden Bodnar, daha sonra gazetecilere konuştu. Antalya'nın, Ukraynalılar için çok popüler bir yer olduğunu, savaştan önce 2 milyon ülke vatandaşının kente geldiğini belirten Bodnar, "Herkes burada olmaktan ve kalmaktan zevk alıyordu. Savaş başladıktan sonra bir sürü Ukraynalı, Antalya'ya geldi. Burada rahat yer buldu. Şu anda bildiğimiz kadarıyla 50 bin Ukraynalı, Türkiye'de kalıyor. Antalya'da birkaç bin kimsesiz çocuk yetiştirildi. Buraya gelen çocuklar, bombalanan bölgelerden geldi. Dün onları ziyaret ettik. Ziyaretlerimiz devam edecek. Çocuklar çok mutlu; füze atılmıyor, bombalama yapılmıyor ve sakin bir yerde kalıyorlar. Odessa'dan 1 hafta önce Ankara'ya 34 çocuk geldi" diye konuştu.

'TOPRAKLARIMIZIN YÜZDE 20'Sİ İŞGAL EDİLDİ'

Türkiye'ye desteğinden dolayı teşekkür ettiğini vurgulayan Büyükelçi Bodnar, "Bizim savaşımız, Türklerin Kurtuluş Savaşı gibi. Bu savaş, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bizim için en korkunç savaş. Ukrayna'daki elektrik ve ısıtma sisteminin yüzde 40'ı çalışmıyor, yok edilmiş. Rus ordusunun Ukrayna ordusuna karşı kaybettiği anlaşılıyor. Son kazandığımız yerimiz Herson'du. Ne kadar güçlü olduğumuzu gösterebildik. Şu anda Bahmut bölgesinde ciddi ve zor çatışma devam ediyor. Birkaç aydır Rus ordusu ileri gidemiyor. 8 aylık savaşı konuşmuyoruz. Savaş 8 yıldır devam ediyor. Bu savaş 2014'te başladı. Toprağımızı geri alana kadar sözleşme, anlaşma ile ilgili konuşmayacağız. Ukrayna, kendi topraklarını alana kadar Avrupa'da normal hayat olmayacak. İlk günden beri Türkiye, bizi destekliyor. Rusya, 2014'te yüzde 7 toprağımızı aldı. Şu anda yüzde 20 işgal edildi. Bu, Rusya'ya izin verirsek daha sonra yüzde 50 toprağımızı alır, demek. Sadece toprağımızı geri almak istemiyoruz, adalet istiyoruz" dedi.

'KIRIM UKRAYNA'NIN TOPRAĞI'

Savaş sonrası Ukrayna'da inşaat, santral, altyapı sistemlerinin yenilenme çalışmalarının Türkiye ile yapılmasına yönelik anlaşmaya varıldığını dile getiren Bodnar, "Türkiye ile beraber bunu yaptırmayı düşünüyoruz. Devlet olarak Türkiye ile anlaşma imzaladık. Şu anda inşaat sektöründe bizim devletimiz çalışıyor. Ukrayna'da çok fazla iş olacak. Bu, Türkiye ve Ukrayna için çok önemli. Birliktelik olacak. Kırım'ı da ekleyeceğiz. Kırım, Ukrayna'nın toprağıdır ve orada da bir sürü iş yapmalıyız. Çok yakın çalışıyoruz, özellikle Kırım Tatar konusunda" diye konuştu.

AGC Başkanı Taş'ın yabancı artışından kaynaklı konut fiyatlarını hatırlatması üzerine Büyükelçi Bodnar, "Savaş başladıktan sonra Türkiye'ye 400 bin Ukraynalı geldi. Şu anda Türkiye'de 50 bin Ukraynalı kalmış. Çoğunun Ukrayna'ya ya da başka ülkeye taşındığı anlamına geliyor. 800 bin Rus geldi. Çoğu Türkiye'de kaldı. Bu nedenle konut fiyatları arttı. Şu anda Alanya bölgesinde 35 bin Ukraynalı yaşıyor. Çoğu oturum izni aldı. Genellikle ev kiralıyor, bazıları alıyor. Savaş olmadan önce bir sürü Ukraynalı burada yaşıyordu. Antalya'da 3 Ukraynalı dernek ve konsolosluk var. Onlara güzel şartlar sağlamak için yardım ediyoruz" dedi.

Ziyaretin ardından Bodnar, Taş'a 1918'de Bağımsız Ukrayna ile Osmanlı Devleti arasındaki anlaşma gereği iki ülkede büyükelçilik açılmasının anısına bastırılan pulu hediye etti.

FOTOĞRAFLI

Ukrayna Büyükelçisi Bodnar: Topraklarımızı alana kadar Avrupa'da normal hayat olmayacak

DHA

Bu haber toplam 240 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.