İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Gallant'a hapis şoku!

İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Gallant'a hapis şoku!

Başsavcı Han'ın İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Gallant'a karşı Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) sunduğu başvuru, uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

A+A-
Han, Netanyahu ve Gallant'ın yanı sıra Hamas'ın önemli isimleri İsmail Heniyye, Yahya Sinvar ve Muhammed ed-Dayf için de yakalama kararı talebinde bulundu. Başvuruda, İsrail'in Gazze'deki operasyonlarının savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar teşkil ettiği iddiaları vurgulandı.
 
İsrail Yetkililerine Yöneltilen Suçlamalar
Başsavcı Han, 8 Ekim 2023 tarihinden itibaren Gazze'de gerçekleştirilen eylemler nedeniyle Netanyahu ve Gallant'ın, sivillerin aç bırakılması, kasten büyük acılara neden olmak ve zalimce muamele gibi savaş suçlarından sorumlu tutulmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca, kasten öldürme, sivil nüfusa kasıtlı saldırılar düzenleme ve insanlığa karşı suç olarak zulüm gibi diğer ciddi suçlamalar da bu kapsamda yer aldı. Han, bu suçların devlet politikası doğrultusunda Filistinli sivillere yönelik sistematik saldırılar şeklinde gerçekleştiğini vurguladı.
 
Gazze'de Açlık Bir Savaş Silahı Olarak Kullanılıyor
Han, Gazze'deki sınır kapılarının uzun süre kapalı tutulması ve sonrasında temel malzemelerin geçişinin keyfi olarak kısıtlanmasıyla Gazze halkının temel ihtiyaçlardan mahrum bırakıldığını ifade etti. Bu durumun, Gazze'deki sivillerin açlıkla yüz yüze kalmasına neden olduğu ve İsrail'in Gazze'deki sivil halka karşı açlığı bir savaş yöntemi olarak kullandığı ileri sürüldü.
 
Hamas Liderlerine Yöneltilen Suçlamalar
Hamas'ın önde gelen isimleri İsmail Heniyye, Yahya Sinvar ve Muhammed ed-Dayf hakkında ise rehin alma, işkence ve cinsel şiddet eylemleri gibi savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlendiği iddia edildi.
 
Uluslararası Hukuka Uyum Çağrısı
Han, İsrail'e uluslararası insancıl hukuka uyma yükümlülüğünü hatırlatarak, askeri hedeflere ulaşmak için sivil halkı hedef almanın suç teşkil ettiğini belirtti. Hukukun eşit şekilde uygulanmaması durumunda, hukukun çökmesi için gerekli koşulların oluşacağı konusunda uyardı.
 
Bu başvuru, uluslararası hukuk ve insan hakları perspektifinden önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin bu konuda nasıl bir adım atacağı, dünya kamuoyu tarafından merakla bekleniyor.

Bu haber toplam 931 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.