İhracatın yüzde 60'ı tarım sektöründen

İhracatın yüzde 60'ı tarım sektöründen

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, il ihracatın rakamının beş ayda yüzde 5 artışla 935 milyon dolara ulaştığını, tarım sektörünün...

A+A-

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, il ihracatın rakamının beş ayda yüzde 5 artışla 935 milyon dolara ulaştığını, tarım sektörünün 560 milyon dolarla toplam ihracatın yüzde 60'ını oluşturduğunu açıkladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yönetim kurulu üyesi ATB Başkanı Ali Çandır, 2023 yılı Mayıs sonu itibarıyla Antalya'nın ihracat verilerini açıkladı. Çandır, tarım, gıda sanayi ve maden ürünleri ihracatında güçlü özelliklere sahip Antalya'nın mayıs ayında yüzde 16 artışla 194 milyon dolar, ilk 5 aylık dönemde ise yüzde 5 artışla 935 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. Antalya'nın ürettiğine dikkat çeken Çandır, emek veren tüm üreticilere, çalışanlara ve ihracatçılara teşekkür etti.

İHRACATIN YÜZDE 60'I TARIM SEKTÖRÜNDEN

Ali Çandır, il ihracatında tarım, madencilik ve sanayi olmak üzere üç ana sektörde 5 aylık verilere göre, tarım sektörünün yüzde 15'lik artışla 559 milyon 764 bin dolara ulaştığını, geçen yıl aynı dönemde yüzde 55 olan toplam ihracattaki payının ise yüzde 60'a yükseldiğini kaydetti. Çandır, tarım sektörü içinde yüzde 29'luk artış ve 359 milyon dolara yakın ihracatla yaş meyve ve sebze sektörünün ilk sırada yer aldığını dile getirdi.

SANAYİ VE MADENCİLİK

Antalya ihracatında en yüksek ikinci paya sahip sektörün yüzde 3'e yakın artış ve 236 milyon 508 bin dolarla sanayi sektörü olduğunu açıklayan Çandır, madencilik sektörünün ise yüzde 19'a yakın düşüş ve 136 milyon dolarla üçüncü sırada olduğunu söyledi. Çandır, toplam ihracatta sanayi sektörünün yüzde 25, madenciliğin ise yüzde 15 paya sahip olduğunu kaydetti.

BÜYÜME ORANLARI TÜRKİYE'Yİ GEÇTİ

Antalya'nın Türkiye ihracatındaki payına ilişkin bilgi veren Çandır, tarım ve gıda ihracatının mayıs ayında Türkiye'de yüzde 20 artarken, Antalya'da yüzde 25 artış yaşadığını söyledi. Çandır, 5 aylık dönemde ise tarım ve gıda ihracatı Türkiye'de yüzde 4.8 büyürken, Antalya'da yüzde 15'i aştığını dile getirdi.

2023 Mayıs ayında ve ilk 5 ay toplamında Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 1'inin Antalya'dan yapıldığını da belirten Çandır, şöyle devam etti:

"2023 Mayıs ayında Türkiye'nin tarım ve gıda ihracatının yüzde 3,4'ü, ilk 5 ay toplamında yüzde 4'ü Antalya'dan yapıldı. 2023 Mayıs ayında Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatının yüzde 21,2'si, ilk 5 ay toplamında ise yüzde 25,2'si Antalya'dan yapıldı. 2023 Mayıs ayında Türkiye'nin süs bitkileri ve mamulleri ihracatının yüzde 46,3'ü, ilk 5 ay toplamında ise yüzde 45,1'i Antalya'dan yapıldı."

FOTOĞRAFLI

 

DHA

Bu haber toplam 126 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.