Üçüncü fiyat artışı yolcu ve çevre örgütlerinin eleştirilerine yol açarken Jobticket ve Semesterticket ücretleri de yükselecek.
Almanya’da bölgesel ve şehir içi toplu taşımada kullanılan Deutschlandticket için 2027 tarifesi netleşti. Eyaletlerin ulaştırma bakanları toplantısında alınan kararla aylık abonelik bedeli 1 Ocak 2027’den itibaren 66,80 Euro olacak.
2026’da 63 Euro olan bilet böylece ayda 3,80 Euro zamlanacak. Yaklaşık 14,5 milyon kullanıcıyı doğrudan ilgilendiren yeni tarife, Deutschlandticket’in kullanıma sunulmasından bu yana yapılan üçüncü fiyat artışı olacak.
Jobticket ve Semesterticket de zamlanacak
Yeni fiyat düzenlemesi yalnızca standart Deutschlandticket aboneliğiyle sınırlı kalmayacak. Çalışanlar için sunulan Jobticket’in aylık bedeli 63,46 Euro’ya yükselirken üniversite öğrencilerinin yararlandığı Semesterticket 40,08 Euro olacak.
Deutschlandticket ilk kez uygulamaya girdiğinde aylık 49 Euro’dan satılıyordu. Ücret 2025’te 58 Euro’ya, 2026’da ise 63 Euro’ya çıkarıldı. 2027 başındaki düzenlemeyle biletin aylık fiyatı 66,80 Euro seviyesine ulaşacak.
Fiyat hesabında yeni dönem
2027 tarifesini önceki artışlardan ayıran önemli bir değişiklik de fiyatın belirlenme yöntemi oldu. Yeni ücret, ilk kez maliyetlerdeki gelişmeleri esas alan bir hesaplama sistemi üzerinden belirlendi.
Deutschlandticket için kurulan D-Tix şirketinin yaptığı hesaplamada personel, enerji ve işletme giderleri dikkate alındı. Elde edilen sonuç daha sonra Federal Hükümet, eyaletler, yerel yönetimlerin çatı kuruluşları ve ulaşım sektörünün temsilcilerinin bulunduğu Deutschlandticket Koordinasyon Kurulunda ele alındı. Kurulda federal ve eyalet ulaştırma bakanlıklarından ilgili daire başkanları da bulunuyor.
Deutschlandticket’i 14,5 milyon kişi kullanıyor
Deutschlandticket, Almanya çapında bölgesel trenlerin yanı sıra kent içi toplu taşıma sistemlerinde de kullanılabiliyor. Abone sayısı yaklaşık 14,5 milyona ulaşmış durumda.
Sistemin finansmanında kamu kaynakları önemli yer tutuyor. Federal Hükümet ile eyaletler, ulaşım şirketlerinin mali kayıplarını karşılamaya katkı amacıyla ayrı ayrı yılda 1,5 milyar Euro sağlıyor. Deutschlandticket için ayrılan toplam kamu kaynağı böylece yıllık 3 milyar Euro’ya ulaşıyor.
Çevre örgütlerinden fiyat politikasına eleştiri
Zam kararı çevre örgütlerinin de gündeminde. Almanya Çevre ve Doğa Koruma Birliği (BUND), Federal Hükümetin akaryakıt indirimi için 2,5 milyar Euro tutarında vergi kaynağı ayırmasına karşılık Deutschlandticket fiyatını sabit tutmamasını eleştirdi.
BUND Ulaşım Politikaları Sorumlusu Jens Hilgenberg, Deutschlandticket’in geleceği ve fiyatı etrafında sürekli tekrarlanan tartışmaların kullanıcılar açısından belirsizlik yarattığını söyledi.
Hilgenberg, insanların ulaşım tercihlerini kalıcı biçimde değiştirebilmesi için uzun vadeli plan yapabilmesinin önemine dikkat çekerek hükümete fiyat istikrarı konusunda çağrıda bulundu. BUND da toplu taşımanın kullanımını artırmayı hedefleyen bir politikada bilet ücretlerinin öngörülebilir olması gerektiğini savunuyor.
Oliver Krischer’den koalisyon anlaşması hatırlatması
Deutschlandticket zammına siyasi düzeyde de eleştiri geldi. Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Ulaştırma Bakanı Oliver Krischer, Rheinische Post’a yaptığı açıklamada Federal Hükümetin koalisyon anlaşmasına işaret etti.
Yeşiller Partili Krischer, anlaşmada Deutschlandticket fiyatlarının istikrarlı tutulmasına ilişkin verilen sözü hatırlatırken ücretin bundan sonra otomatik bir hesaplama mekanizmasına bağlanmasını üzücü bulduğunu ifade etti.
Krischer’e göre Deutschlandticket kullanıcılarının sayısındaki artış, uzun vadede hem fiyatların daha istikrarlı hale gelmesine hem de sunulan ulaşım hizmetlerinin güçlenmesine katkıda bulunabilir.
Yeni tarifeyle birlikte Deutschlandticket’in başlangıçtaki 49 Euro’luk fiyatı 2027 başında 66,80 Euro’ya çıkmış olacak. Böylece Almanya’da toplu taşımayı tek abonelik altında birleştiren sistemde fiyat tartışmaları yeni yılda da gündemde kalmaya aday görünüyor.