“Biz yaptık oldu” mantığından vazgeçin!

“Biz yaptık oldu” mantığından vazgeçin!

400 yataklı bir hastane inşa edilmesi planlanan ve bu amaç için gerçekleştirilen imar değişikliğine Antalya Mimarlar Odası'ndan tepki geldi.

A+A-

Muratpaşa İlçesi'nde bulunan Antalya'nın Bayındır Mahallesi'nde, resmi kurum alanı olarak belirlenmiş olan 13080 Ada 1 Parsel sayılı arazide, Türkiye'de gelişmekte olan sağlık turizmi sektöründe kalite ve bilimsellik standartlarını en üst seviyeye çıkarmak amacıyla Başkent Üniversitesi tarafından tam teşekküllü 400 yataklı bir hastane inşa edilmesi planlanıyor. Bu amaçla, yapı yoğunluğunu artıracak olan imar planı değişikliği önerisi, Muratpaşa Belediye Meclisi'nde gündemine alındı ve Bayındırlık ve İmar Komisyonu'na incelenmek üzere sevk  edildi.  Söz konusu gelişme üzerine Antalya Mimarlar Odası, bir basın açıklamasında bulundu. Kararın oldu bittiye getirildiğini öne süren oda, basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

ANTALYA MİMARLAR ODASINDAN YAPILAN BASIN AÇIKLAMASI:

“Biz yaptık oldu” mantığı ile yapılan Rant Amaçlı Plan Değişikliklerinden vazgeçilmelidir. Antalya İli, Muratpaşa İlçesi Bayındır Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve Resmi Kurum Alanı olan 13080 Ada 1 Parsel sayılı taşınmaz üzerine, Türkiye’de yeni şekillenmeye başlayan sağlık turizmi alanında hizmeti kalite ve bilimsellikte üst noktalara çıkarmak ilkesi esas alınarak …” gerekçesi ile Başkent Üniversitesine ait tam teşekküllü 400 yataklı bir hastane yapılabilmesi amacıyla, yapı yoğunluğunu artıran uygulama imar plan değişikliği önerisi, Muratpaşa Belediye Meclisi gündemine alınarak Bayındırlık ve İmar Komisyonuna havale edilmiştir.

3194 Sayılı İmar Kanunu ile denetim mekanizmaları oluşturulmadan, ilgililere herhangi bir sorumluluk yükletilmeden, belediyelere verilen plan yapma ve onama yetkileri sonucu,. Belediye Meclislerinin gündemlerinde, Bilimsel ve teknik doğrulara aykırı, ulaşım ve çevresel sorunlar yaratan onlarca, yüzlerce rant amaçlı plan değişiklikleri, plan revizyonları vb. yer almaktadır.

 

Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinin “İmar Planı değişiklikleri” başlıklı 26/1 Maddesinde; “İmar planı değişikliği; plan ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğünü, sosyal ve teknik altyapı dengesini bozmayacak nitelikte, kamu yararı amaçlı, teknik ve nesnel gerekçelere dayanılarak yapılır.”

26/7 Maddesinde; “Yoğunluk artıran veya kentsel ulaşım sistemini etkileyen imar plan değişikliklerinde, kentsel teknik altyapıya yönelik etkilerin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla ayrıca kentsel teknik altyapı etki değerlendirmesi raporu, analizi hazırlanır veya hazırlatılır.” Denilmektedir.

Rant amaçlı yoğunluk artırıcı plan değişikliği önerisi yapılan alan, planda ücretsiz sağlık hizmetinin verilecek sağlık tesisinin yapılacağı resmi kurum alanı olarak belirlenmiş bir alandır. Alana, ücretli sağlık hizmetinin verileceği, özel bir hastane yapılamaz.

Diğer yandan; Türkiye’de yeni şekillenmeye başlayan sağlık turizmi alanında hizmeti kalite ve bilimsellikte üst noktalara çıkarmak ilkesi gerekçe gösterilerek, 400 yataklı bir hastane yapımı için yetersiz olan yapı yoğunluğunu artıran plan değişikliğinin, kabul edilebilir teknik ve nesnel gerekçeleri olmadığı gibi, yatak sayısını artırmaya yönelik yapı yoğunluğunun artırılmasının bölgesel ve kentsel ulaşım sistemini olumsuz etkileyip etkilemeyeceğine dair yönetmelik hükmü gereği, kentsel teknik altyapı etki değerlendirmesi raporu ve analizi de hazırlanmamış, bu yönde bir çalışma yapıldığına ve yine resmi kurum alanında özel hastane yapılabileceğine dair plan açıklama raporunda herhangi bir ifadeye de rastlanmamıştır.

Eğer arazi, 400 yataklı özel bir hastane yapılması için yeterli değil ise, daha uygun bir bölgede yeterli büyüklükte bir arazi alınarak hastane yapılması olanaklı iken, biz yaptık oldu mantığı ile ulaşım ve otopark sorunu yaratacak resmi kurum alanında özel hastane yapımı amaçlı plan değişikliğinde kamu yararının bulunmadığı da açıktır.

Yatak sayısının artırılmasına yönelik Plan değişikliği önerisi plan açıklama raporunun son bölümünde; “…. arazi kullanımlarının konumunda, yoğunluğunda değişiklik yapılmadan, plan bütünüyle uyumlu olacak şekilde, şehircilik ilkelerine uygun, kamu yararı amacıyla hazırlanmıştır.” Denilmektedir. Hem yapı yoğunluğunu E=1.00 iken, E=1.50 ye çıkarılmış olmasını, hem de arazi yoğunluğunda değişiklik yapılmadığını belirtir ifade, Belediye Meclis Üyelerini ve halkı yanıltmaya yönelik bir ifade olduğunu, etik açıdan da doğru olmadığını düşünüyoruz.

Plan değişikliğinin bu şekliyle kabul edilmesi ve onaylanması halinde, Mimarlar Odası olarak her türlü mücadelenin yapılacağını,

İlgililerin ve halkımızın bilgilerine sunarız.05.02.2024

(muhabirturk.com)

Bu haber toplam 514 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.