Almanya'da 80 bin yabancı çalışma vizesi aldı
Almanya'da Yabancı Çalışan Sayısında Artış: Vasıflı İşgücü İçin Yeni Adımlar Atılıyor
A+A-
Almanya, 2024 yılının ilk altı ayında 80 binden fazla yabancıya çalışma vizesi vererek, işgücü açığını kapatma yönünde önemli bir adım attı. Alman Basın Ajansı'nın (dpa) Dışişleri Bakanlığı'ndan aldığı bilgilere göre, vize alanların yaklaşık yarısı vasıflı elemanlardan oluşuyor. Geçen yılın aynı döneminde yaklaşık 37 bin vasıflı işçiye vize verilmişti.
Dışişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, 2023 yılında toplamda 157 binden fazla çalışma amaçlı vize verildi ve bu vizelerin 79 bini vasıflı işçilere aitti. Ancak işveren örgütleri, verilen çalışma izinlerinin ihtiyacı karşılamakta yetersiz kaldığını belirtiyor. Almanya'daki iş gücü açığı, özellikle konut ve çocuk bakımı gibi alanlarda büyük eksikliklere yol açıyor.
"Karşılama Kültürü" Çağrısı
Alman Sanayi ve Ticaret Odası (DIHK) Başkanı Peter Adrian, Almanya'ya gelmek isteyen kişilere "Sizi burada, Almanya’da ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz" mesajı verilmesi gerektiğini belirtti. Adrian, yabancı iş gücü göçünün önündeki engeller arasında zorlu vize süreci, konut bulma zorlukları ve çocuk bakım hizmetlerindeki eksikliklerin bulunduğunu ifade etti. DIHK tarafından yapılan bir ankete göre, şirketlerin yarısından fazlası kalifiye iş gücü eksikliğini ticari bir risk olarak görüyor.
Alman Endüstri Birlikleri Başkanı Siegfried Russwurm da nitelikli iş gücü göçü konusunda iyileştirmelere ihtiyaç olduğunu savundu. Russwurm, Alman büyükelçiliklerinde başlayarak bir misafirperverlik kültürünün sergilenmesi gerektiğini ve Almanca bilmeden de bazı işlemlerin kolayca yapılabilmesi gerektiğini belirtti.
"Mavi Kart" ve "Fırsat Kartı" Uygulamaları
2020 yılında yürürlüğe giren Nitelikli İş Gücü Göçü Yasası, Almanya'ya vasıflı işçi göçünü teşvik etmek amacıyla reformlar getirdi. Bu yasayla birlikte "AB Mavi Kartı" gibi uygulamalar devreye alındı ve vasıflı olduklarını belgeleyenler için bazı kolaylıklar sağlandı. Ayrıca, 1 Haziran'da yürürlüğe giren "Fırsat Kartı" uygulaması, iş gücü göçünü artırmayı hedefliyor. Ancak, bugüne kadar bu kartla yalnızca 200 kadar göçmenin Almanya'ya geldiği kaydedildi.
Fırsat Kartı için gerekli koşullar arasında, çalışılacak ülkede tanınan en az iki yıllık mesleki eğitim veya denk bir üniversite diploması ile Almanca veya İngilizce dil becerisi bulunuyor. Bu kartla gelen göçmenlere Almanya'ya gelmeleri ve kalıcı bir iş aramaları için bir yıl süre tanınıyor. Mart ayından itibaren ise kalifiye işçiler, denklik yapmadan Almanya'da çalışabiliyor. Bu işçilerin yıllık brüt maaşının en az 40 bin 770 euro olması gerekiyor. Ancak işveren toplu sözleşmeye dahildir ve buna uygun ücretlendirme yapılırsa, bu miktar yeterli kabul ediliyor.
Bu haber toplam 1771 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.